Wat is Informatieplicht energiebesparing?
Informatieplicht energiebesparing vanaf 2023
Wanneer geldt de informatieplicht energiebesparing?
Wie is verantwoordelijke voor de informatieplicht?
Volgens onderzoek hebben van de..
449.850
MKB-bedrijven in Nederland
57%
Gerapporteerd
43%
Lopen kans op €1500,- boete p.w
Erkende maatregelenlijsten (EML) vanaf 2023
De Erkende Maatregelenlijst energiebesparing is uitgangspunt voor het rapporteren in eLoket van RVO. Voor 19 bedrijfstakken zijn lijsten opgesteld met maatregelen. In de Erkende Maatregelenlijsten energiebesparing (EML) staan energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. De EML bestaat uit 3 onderdelen: Gebouwen, Faciliteiten en Processen. Met de EML kan aan de energiebesparingsplicht worden voldaan. De EML wordt op dit moment geactualiseerd.
In de Activiteitenregeling Milieubeheer worden de Erkende Maatregelen beschreven. Voor volgende 19 bedrijfstakken heeft de overheid hele duidelijke maatregelen voor energiebesparing opgelijst.
- Metalelektro en mkb-metaal
- Autoschadeherstelbedrijven
- Gezondheidszorg- en welzijnszorginstellingen
- Kantoren
- Onderwijsinstellingen
- Commerciële datacenters
- Rubber- en kunststofindustrie
- Levensmiddelenindustrie
- Agrarische sector
- Mobiliteitsbranche
- Sport en recreatie
- Hotels en restaurants
- Drukkerijen, papier en karton
- Bouwmaterialen
- Verf en drukinkt
- Tankstations en autowasinrichtingen
- Meubels en hout
- Bedrijfshallen
- Detailhandel
Wat houdt de EML-systematiek in?
De energiebesparingsplicht houdt in dat u alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder uitvoert. U kunt aan deze plicht voldoen door alle, voor u toepasselijke, erkende maatregelen uit te voeren.
Op de EML staan maatregelen die wettelijk zijn vastgelegd en die voor de meeste locaties een terugverdientijd van 5 jaar of minder hebben. Op deze lijst staan waarschijnlijk niet alle energiebesparende maatregelen die u in uw specifieke situatie met deze terugverdientijd kunt uitvoeren. De overheid vindt de EML voldoende om te voldoen aan de energiebesparingsplicht. Dit is de EML-systematiek.
Voor elke toepasselijke erkende maatregel die u niet uitvoert, moet u een gelijkwaardige of betere alternatieve maatregel uitvoeren. Met de alternatieve maatregel moet u net zo veel of meer energie besparen als de erkende maatregel. Heeft u toch niet alle toepasselijke erkende maatregelen of een minimaal gelijkwaardig alternatief hiervoor uitgevoerd? En gaat u dit ook niet doen? Dan moet u alsnog alle energiebesparende maatregelen, die voor uw specifieke situatie een terugverdientijd hebben van 5 jaar of minder, uitvoeren.
Actualisatie EML
De EML wordt momenteel geactualiseerd. Hierbij houd de RVO rekening met de wijzigingen door de Omgevingswet. De maatregelen worden ook doorgerekend met actuele energieprijzen. De voorgenomen EML is sinds eind maart 2023 beschikbaar en wordt naar verwachting in april 2023 in de Staatscourant gepubliceerd. Zodra deze officieel bekend zijn gemaakt door RVO wordt het gelijk op onze site beschikbaar gesteld. Tot die tijd kunt u zich wenden aan de informatie hieronder.
Op basis van de herstelpublicatie in de Staatscourant op 9 april 2020 zijn enkele Erkende Maatregelenlijsten energiebesparing geactualiseerd. Het gaat om kleine technische onvolkomenheden in de lijsten van de volgende bedrijfstakken:
- Agrarische sector
- Bedrijfshallen
- Commerciële datacenters
- Detailhandel
- Kantoren
- Levensmiddelenindustrie
- Onderwijsinstellingen
Veelgestelde vragen
We vertellen u graag wat er komt kijken bij het voldoen aan de informatieplicht. Zo bent u goed voorbereid en weet u wat u kunt verwachten. Is er toch nog iets onduidelijk over ons proces? Bel ons gerust op
030 200 8510
"Heeft uw bedrijf specifieke behoeften waarvoor wij oplossingen kunnen bieden?"
Laat ons weten wat uw behoeften zijn, zodat we de perfecte oplossing kunnen bieden.